Ir al contenido principal

PER QUÈ S'HA PERDUT LA INCENTIVACIÓ DELS JOCS POPULARS I TRADICIONALS EN ELS NOSTRES XIQUETS?

 

És difícil trobar en els cantons dels diferents barris, com ocorreria fa alguns anys, a grups de xiquets i xiquetes compartint entorn dels tradicionals jocs criolls, com el baldufa, les boletes, l'emboque o el volantí. La raó és que els jocs virtuals de l'ordinador estan reemplaçant al carrer, la que antigament era el que oferia els majors atractius d'entreteniment per a un xiquet/a. 

La resposta és clara, actualment els xiquets en el seu temps lliure passen hores i hores enfront de la pantalla del mòbil o en l'ordinador en compte d'entretindre's jugant a jocs tradicionals i populars. En canvi, antigament quan els iaios i iaies d'esta generació eren xicotets, eixien a divertir-se als carrers i parcs a jugar. Ara tot el temps disponible els jóvens ho ocupen en el barri virtual que oferix la moderna tecnologia. El problema de tot açò és que els jóvens cada vegada són més dependents, menys saludables i més sedentaris. 

Trobe una solució per a este problema i és que com futura professora d'Educació Física, enfocaré l'ensenyança de jocs i esports des d'una perspectiva més humana. La meua labor serà motivar als xiquets i xiquetes en la pràctica de jocs tradicionals, sempre a partir dels seus interessos i inquietuds, mostrant-los les grans possibilitats que implica el coneixement d'estos jocs, com pot ser l'aprenentatge d'altres cultures, costums i formes de vida passades. Així mateix, coincidint amb Regina (1999) , abordar este tipus de jocs comporta importants beneficis pedagògics, entre els quals es troben el desenrotllament d'un esperit crític a través del joc, la transmissió de valors i el treball cooperatiu.

 


BIBLIOGRAFIA

Regina, M. (1999). Los juegos tradicionales y sus proyecciones pedagógicas.Lecturas: educación física y deportes, 4(13), 1.15. 



Comentarios

  1. Hola, Noelia!
    En aquesta primera entrada abordes amb claredat els motius que han comportat la progressiva pèrdua dels jocs tradicionals i trobe molt interessant la relació que has establert entre la dependència de la joventut a les noves tecnologies i un estil de vida més sedentari i menys saludable. M’agradaria destacar la solució que has plantejat, centrada en el paper rellevant que desenvolupa l’Educació Física, apostant per mostrar a l’alumnat el valor i el potencial dels jocs tradicionals.
    Al llarg de l’entrada dones resposta a la qüestió plantejada al títol, el que resulta motivador a l’hora de la seua lectura. Per aquests motius, considere que et mereixes un 9’5. Enhorabona!

    ResponderEliminar
  2. ¡Hola, Noelia!

    Por una parte, me gustaría destacar lo bien organizadas y claras que están todas las entradas de tu Blog.

    Por otra parte, con respecto al tema tratado aquí, me gusta cómo inicias la reflexión con la pregunta "PER QUÈ S'HA PERDUT LA INCENTIVACIÓ DELS JOCS POPULARS I TRADICIONALS EN ELS NOSTRES XIQUETS?", pues crea unas ganas de leer más para conocer cuál es la respuesta o solución que has considerado oportuna.

    Además, me gustaría destacar que comparto tu punto de vista respecto a los juegos tradicionales, pues la Educación Física debería apostar por su incorporación ya que son capaces de proporcionar aprendizajes de gran valor entre el alumnado.

    En conclusión, mi puntuación es de un 9.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario