Ir al contenido principal

P. VALENCIANA A SEDAVÍ

SEDAVÍ:

La C/del Mig de Sedaví va ser en 2008 l'escenari d'una partida de Pilota Valenciana en la modalitat de "Galotxa" i en la que Vicent de Moncofa, Víctor de Meliana i Pablo de Borriol, es van enfrontar a Emilio de Godelleta, José Ramón de Massalfassar i Jose d'Alfara, tots ells membres de la Selecció Valenciana Sub-21 de Pilota. El joc va despertar l'interés d'un nombrós grup de veïns que va seguir de prop les evolucions de la partida que va ser organitzada per la Federació de Pilota Valenciana i l'Ajuntament de Sedaví.


Un dels esports autòcton més populars i per tradició de la Comunitat Valenciana és el joc de la pilota valenciana, del qual hi ha una selecció valenciana que participa en les competicions de pilota internacionals oficials.



Este és un esport mil·lenari ja que diversos estudis arqueològics documenten la pràctica de distintes modalitats de jocs de pilota en civilitzacions tan antigues com a maies, perses, egipcis, grecs i romans. La modalitat de pilota valenciana té un origen grecoromà. Els grecs practicaven distints tipus de jocs de pilota. Estes pràctiques esportives van passar a ser copiades pels romans, entre els quals van aconseguir una gran popularitat, la qual cosa va propiciar l'expansió del joc de pilota al llarg de tot l'Imperi.

En la Comunitat Valenciana es practica principalment una determinada modalitat de joc: Escala i corda en la zona nord del riu Xúquer, comarques de la Ribera Alta i Baixa, l'Horta, etc. El de raspall es juga normalment al sud del riu Xúquer, en les comarques de la Costera, la Safor, La Vall d'Albaida, l'Alcoià i part de la Marina. Els llarges en la comarca de la Marina o Galotxa en la comarca de l'Horta i el Camp de Morvedre o Galotxetes en la Vall del Vinalopó, concretament en Monóver.

Finalment, pense que els mestres d'EF tenim l'obligació de recuperar un recurs tan bo per a les nostres classes ja no sols pels beneficis d'aspectes físics, com l'adquisició d'habilitats i destreses bàsiques treballades en el mateix curs i habilitats específiques esportives de la P. Valenciana, sinó també per a recuperar part de la nostra cultura lúdica històrica.


BIBLIOGRAFIA
- López, T. (2019).“La pilota valenciana no puede desaparecer. Es el pueblo”. València extra. Recuperado de : https://valenciaextra.com/es/origenes-pilota-valenciana/.




Comentarios

  1. Pense que la manera en què Noelia ha iniciat aquesta entrada és molt original, fent menció a una partida de pilota valenciana que es va desenvolupar a Sedaví l’any 2008. Tanmateix, haguera resultat molt interessant conéixer un poc més al voltant de l’evolució d’aquest esport tradicional a Sedaví, tant els seus orígens com la presència que té en l’actualitat, especialment entre els xiquets i les xiquetes.
    No obstant això, has oferit informació curiosa i detallada sobre la història de la pilota valenciana i les modalitats pròpies de cada territori valencià.
    La teua nota és un 8!

    ResponderEliminar
  2. ¡Hola, Noelia!

    Creo que la manera en la que transmites ese sentimiento por la pilota es única, pues gracias a esa pequeña mención al partido de pilota que se desarrolló en Sedaví en el año 2008 introduces muy bien el tema a tratar en esta entrada.

    Además, haces una referencia a la presencia de este deporte tradicional tanto en civilizaciones antiguas como en actuales comarcas de la Comunidad Valenciana, lo cual me parece muy interesante.

    Por último, mencionas la importancia de no olvidar estos deportes y de trasladarlos con más frecuencia a las sesiones de Educación Física, pues como bien dices sirven para que el alumno desarrolle una serie de habilidades y capacidades muy valiosas, punto de vista que comparto.

    Por todo esto, mi puntuación para esta entrada es un 9.

    ResponderEliminar
  3. Hola Noelia!

    Personalment, pense que has realitzat una gran tasca al voltant de la pilota valenciana, en concret en el poble de Sedaví, explicant-mos aquesta anècdota sobre la partida de l'any 2008. No obstant, he trobat a faltar alguna mena d'informació sobre la importància del joc de pilota en aquest poble i quina és la situació actual d'aquest. No obstant, tant la reflexió sobre la pilota com la informació és molt clara. La meua puntuació és d'un 8'5.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario